Werkwijze

Een verstandelijk en emotioneel brein

Wij mensen hebben een cognitief (= verstandelijk) en emotioneel brein. Het emotionele brein (EB) geeft energie en richting en is nauw verbonden met het lichaam, terwijl het cognitieve brein (CB) de uitvoering organiseert. Deze kunnen met elkaar samenwerken of concurreren.

Samenwerken of concurreren?

Als zij met elkaar samenwerken en hun eigen taak kunnen verrichten, sluiten gedachten, gevoelens, beslissingen en gebaren op een natuurlijke manier op elkaar aan. Als ze met elkaar concurreren kan het zijn dat je volledig door je emoties in beslag genomen wordt. Anderzijds kun je het vermogen ontwikkeld hebben om cognitieve controle over je gevoelens te hebben. Deze vorm van ondersteuning maakt dat je dan alleen nog rationele beslissingen kunt nemen die los staan van je ervaringen in je lichaam met zijn behoeftes en verlangens.

De positie van de man

In onze westerse maatschappij wordt het cognitieve brein hoger gewaardeerd dan het emotionele brein. Door de jaren heen is de positie van de man nog niet echt veranderd. Het presteren, denken en doen (CB) van mannen heeft nog steeds een zwaar accent. Om succes te hebben in liefdesrelaties is het voor een man van belang dat hij naast het ‘denken en doen’ (CB) ook weet wat hijzelf ‘voelt en wil’ (EB). Voor vrouwen is dit overigens hetzelfde, het accent ligt alleen anders.

Bewegen en humor

In mijn coaching pas ik de bovenstaande theorie toe, vaak in combinatie met eenvoudige lichaamsoefeningen om het werkelijk in het lichaam voelbaar te maken. Om ‘te aarden’ en ‘te zijn’, in plaats van het alleen cognitief te weten. Humor is daarbij belangrijk. Om het geheel licht te maken en te kunnen relativeren, waardoor je met afstand naar jezelf kunt kijken.

Meer weten over mij? Lees hier verder